Otevřený dopis senátorům a senátorkám k volbě inspektora ÚOOÚ

Vážené senátorky, vážení senátoři,

média přinesla informaci, že v Senátu se chystá zvolení Miloslava Vlčka na post inspektora Úřadu pro ochranu osobních údajů. Alternativní - nicméně v zásadě bez šance na zvolení - kandidátkou je Jiřina Rippelová, která byla stejně jako první nominovaný do nedávna aktivní ve vrcholné politice. Nominaci média komentují jako „lukrativní trafiku“ a uvádějí „nárok na 79 tisíc měsíčně plus náhrady na reprezentaci, stravování a dopravu, které se mohou vyšplhat k 16 tisícům. Vedle toho dostávají inspektoři také služební byt v Praze“.

Politická korupce

I když je to pravda, musíme upozornit, že příjmy a další výhody nás na této věci zajímají nejméně, protože ve skutečnosti jde o věc mnohem horší.

Postup, který se podle všeho chystá, má povahu korupce, z hlediska typologie korupce dokonce tzv. politické korupce typu „state capture“ (ukradení státu) [1].

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) je dle § 28 zákona o ochraně osobních údajů „nezávislý orgán, který ve své činnosti postupuje nezávisle“. Na inspektora ÚOOÚ by měly být kladeny dva základní požadavky: 1) nezávislost, 2) odbornost.

Nezávislost?

Miloslav Vlček jako vrcholný politik nejsilnější politické strany nemůže být považován za nezávislou osobu (1983–1989 členem KSČ, 1996-2010 poslanec za ČSSD, 2006-2010 předseda Poslanecké sněmovny - odstoupil před volbami 2010 kvůli kauze týkající se porušení zákona o praní špinavých peněz a skandálu s dotací pro Sportovní centrum Harrachov; 2006-2010 zasedal v předsednictvu ČSSD a k roku 2012 se uvádí jako člen ústředního výkonného výboru ČSSD, 2012 kandidát ČSSD v senátních volbách).

Odbornost?

Stejně tak ho ani v nejmenším nelze považovat za odborníka (vyučil se v oboru traktorista mechanizátor, poté odmaturoval na Střední odborné škole se zaměřením na agronomii v Prostějově. Vystudoval Provozně ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně. Po promoci nastoupil do JZD Ludmírov, kde pracoval jako zástupce ekonoma. Později se stal zaměstnancem finančního úřadu v Konici[2].) Není známa žádná jeho činnost v oblasti ochrany osobních údajů.

Neodbornost politicky jmenovaných inspektorů a předsedy navíc může mít vážné dopady na kvalitu výkonu vlastní agendy úřadu. Fakticky se to již stalo například v případu, kdy ÚOOÚ městům a obcím neformálně zakazoval zveřejňovat audiovizuální záznamy jednání svých zastupitelstev. Proti tomuto názoru se nyní jednoznačně postavil soud [3].

Kdo a kým bude okradený?

Instalací Miloslava Vlčka do této role, jejímž úkolem je přispívat k ochraně významného základního lidského práva na ochranu soukromí, by občanům České republiky byla tato funkce ukradena ve prospěch řešení personální politiky jedné politické strany. Bohužel musíme pro objektivitu konstatovat, že takovýchto praktik se při dřívějších jmenováních inspektorů ÚOOÚ dopouštěly všechny velké politické strany a dohody byly modifikovány pouze podle toho, která měla momentálně v Senátu převahu.

Upozorňujeme, že korupce se netýká jen veřejných zakázek nebo evropských fondů, ale má i jiné podoby, které také devastují prostředí demokratického právního státu. Dosavadní způsob výběru by měl být zrušen a měl by proběhnout znovu otevřeným a seriózním způsobem, jehož cílem bude vybrat kvalitního inspektora a nikoli existenčně zajistit „zasloužilého“ politika nebo političku.

Za protikorupční a lidskoprávní organizace připojené pod touto výzvou Vás žádáme, abyste při hlasování o nominaci zohlednili požadavky na odbornost a nezávislost inspektorů a volbu dlouholetého kariérního politika na tento post jednoznačně odmítli. Rovněž Vás žádáme, abyste do budoucnosti využili Vám svěřené rozhodovací pravomoci v nejvyšší míře k tomu, aby další nominace na inspektora Úřadu (a další odborné nominace, které senát předkládá) přinesla na daný post skutečného odborníka. Posláním Úřadu pro ochranu osobních údajů je chránit základní lidské právo na ochranu soukromí a tento požadavek vyžaduje excelentní orientaci v dané problematice, nezpochybnitelnou morální integritu jeho nejvyšších představitelů a zejména naprostou nezávislost jak na politické scéně, tak na výkonné moci.

Oživení o.s. (Jan Kotecký, tel. 725 919 943)

Otevřená společnost o.p.s. (Oldřich Kužílek, tel. 602 358 808)

Iuridicum Remedium, o. s. (Jan Vobořil, tel. 728 937 902)

Transparency international o.p.s. (Radim Bureš, tel. 733 666 008)

Brnění o.s. (Matěj Hollan, tel. 774 956 148)

[1] korupce se dělí na „malou“ a „velkou“, velká se pak ve veřejné správě objevuje ve dvou rovinách: 1) vedoucí k akumulaci a dobývání majetku/prostředků, 2) spojená s ochranou mocenských pozic (tzv. State Capture). V této skupině je typickým příkladem „zajišťování si rozhodnutí dozorčích a kontrolních orgánů“.

[2] http://cs.wikipedia.org/wiki/Miloslav_Vlček

[3] http://www.novinky.cz/domaci/304469-zverejnovani-videozaznamu-z-jednani-zastupitelu-podporil-soud.html