Udílení cen Big Brother Awards za rok 2012: 16. ledna 2013 v kině Atlas od 20:00

Chcete vědět, kdo jsou největší slídilové za rok 2012? Přijďte na slavnostní vyhlášení Big Brother Awards dne 16. ledna v 20:00 do kina Atlas. Jako obvykle udělíme ceny v osmi kategoriích, jejichž vítěze vybrala odborná porota. Mezi letošními kandidáty nominovanými veřejností se ocitlo např. OSN, Rusko, sKarta nebo tradičně Google a Facebook. Kdo nominaci nakonec promění a odnese si sošku Velkého Bratra?

Udělení sedmi anticen pro největší slídily v našem soukromí a pozitivní ceny pro ty, kdo se zasloužili o jeho ochranu proti některé z mnoha dnešních hrozeb, se odehraje formou zábavné ceremonie, na níž mimo jiné vystoupí Bonus. Vstupné je 90 Kč. Vstupenky jsou dostupné v pokladně kina.

Nezapomeňte:

16. ledna 2012 od 20,00 hod v kině Atlas, Sokolovská 1, Praha 8

 

Přidejte se k události na Facebooku!

Vítěze jednotlivých kategorií vybrala jako každý rok z nominací zaslaných veřejností odborná porota složená z odborníků na nové technologie, právníků, obránců lidských práv a novinářů. Ceny Big Brother Awards již od roku 2005 pořádá nevládní nezisková organizace Iuridicum Remedium, o. s. Večer si klade za cíl zábavnou, ale dostatečně naléhavou formou upozornit na fakt, že ochrana soukromí je stále jedním z nejvíce oslabovaných práv.

V roce 2011 získali ceny tito výherci:

Dlouhodobý slídil

Nejcenější trofej dlouhodobého slídila získalo za minulý rok Ministerstvo zdravotnictví za dlouhodobé porušování práva na soukromí občanů zpracováváním jejich údajů ve zdravotních registrech a za prosazení zákona o zdravotních službách, který tento problém dále prohlubuje.

Mezinárodní slídil

V této kategorii zvítězil Úřad pro bezpečnost dopravy USA (TSA) za porušování občanských práv cestující veřejnosti při dopravních kontrolách

Firemní slídil

Firemním slídilem se stal Dopravní podnik hl. m. Prahy za přípravy systému sledování a detekce podivného chování v pražském metru

Právní norma Velkého bratra

V této kategorii zvítězil Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o používání údajů jmenné evidence cestujících (PNR)

Úřední slídil

Cenu v této kategorii získal Česká statistický úřad za Sčítání lidu, bytů a domů 2011

Nebezpečná nová technologie

Cenu za nebezpečnou technologii získal šmírovací prohlížeč Amazon Silk

Výrok Velkého bratra

Cenu Výrok Velkého Bratra získala profesorka Jitka Rychtaříková, předsedkyně České demografické společnosti, za výroky o „výhodách“ propojování registrů při statistických zjišťování
Předává se: Prof. RNDr. Jitka Rychtaříková, CSc.

Pozitivní cena za ochranu soukromí

Jediným kladně oceněným vítězem byl v minulém roce Seznam.cz za „user friendly“ podmínky ochrany osobních údajů svých služeb, které jsou v porovnání s ostatními srovnatelnými subjekty vůči uživateli férové a společensky odpovědné.

 

 

Ke stažení: