21.4.2019-irozhlas.cz- Byli jste poblíž místa činu? Váš záznam zůstane v policejní databázi pět let, přiznávají policisté

 Policejní Útvar zvláštních činností archivuje veškeré provozní a lokalizační údaje od mobilních operátorů, které policii při vyšetřování projdou rukama.
V policejní databázi se tak objevují i informace o pohybu lidí, kteří se zločinem neměli nic společného, jen byli poblíž. K odhalování další kriminality je ale policisté prý nepoužívají.
Doba uchování je legislativním předpisem stanovena na pět let, potvrdilo pro server iROZHLAS.cz Policejní prezidium.
 
Tato skutečnost vadí například organizaci Iuridicum Remedium a části poslanců, kteří usilují o zrušení povinnosti operátorů sbírat a uchovávat citlivá data.
Představte si, že ve vaší ulici někdo vyloupil večerku. Policisté si při vyšetřování od mobilních operátorů vyžádají informace o uživatelích mobilních telefonů, které se v inkriminovanou dobu připojovaly na vysílače v okolí místa činu. Z celé databáze nakonec vyfiltrují informace, které pomohou s pátráním nebo jako důkaz u soudu, celý balík nezpracovaných dat ale skončí v databázi Útvaru zvláštních činností.
 
Vice zde: 
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/policie-sledovani-data-retention_1904210600_cib