Oslovili jsme české europoslance kvůli svobodě panoramatu a síťové neutralitě

Dnes jsme rozeslali e-mail všem českým europoslancům s prosbou o zachování plné svobody panoramatu i pro svobodu a síťovou neutralitu internetu. Pokud byste se chtěli inspirovat a europoslance také oslovit, přikládáme plný text našeho dopisu:

 

 

Vážená paní poslankyně / Vážený pane poslanče,

 

obracím se na vás jménem nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe), která se již téměř 15 let věnuje problematice digitálních práv. Se znepokojením sledujeme možná rizika spojená s dvěma tématy projednávanými v současnosti na půdě Evropského parlamentu. Rádi bychom vás proto upozornili na tato možná rizika, sdělili vám náš pohled na věc a požádali vás, byste se postavili za digitální práva občanů.

 

1) První problematika se týká v současnotsi značně medializované otázky tzv. svobody panoramatu. Svoboda panoramatu stanoví, že do autorských práv nezasahuje ten, kdo si například vyfotografuje objekt (dům, sochu), který je umístěn ve veřejném prostoru. V České republice tato svoboda platí jak pro následné komerční, tak nekomerční použití takové fotografie. Tyto fotografie se tak například mohou bez problémů šířit i pod liberálními licencemi Creative Commons, které umožňují nejširší sdílení svobodné kultury na komerční i nekomerční bázi. Bohužel 16. června výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti schválil návrh, který má omezit svobodu panoramatu pro následné komerční použití fotografií.

 

IuRe je spolu s Masarykovou univerzitou v Brně a Národní technickou knihovnou členem Creative Commons týmu Česká republika a proto nás zajímají zejména potenciální rizika tohoto návrhu ve vztahu k využívání těchto svobodných licencí. V praxi by přijetí tohoto návrhu a následná implementace do české legislativy mohla značně omezit možnost využívání liberálních variant licencí Creative Commons. Díla pod těmito licencemi dnes využívají nevládní organizace, ale i školy, výzkumná pracoviště nebo umělci. Například pro server Wikipedie, který denně navštíví miliony lidí, by to mohlo vést k nutnosti stáhnout z internetu desítky tisíc fotografií uveřejněných pod těmito svobodnými licencemi. Otázka co je komerční a co nekomerční užití je přitom zejména v případě nepřímých zisků často sporná. Evropský parlament by měl k uvedenému návrhu zaujmout stanovisko již na začátku července. Ačkoli cesta omezení svobody panoramatu do české legislativy by i při případném schválení tohoto návrhu Evropským parlamentem byla dlouhá, tak je podle našeho názoru nutné tuto myšlenku odmítnout již dnes.

 

2) Druhý problém se týká tzv. síťové neutrality internetu, zásady, na níž je vybudován internet jako svobodné médium. Tato zásada zaručuje jednotný přístup k jednotlivým datovým tokům a zakazuje blokování obsahu. Ačkoli v dubnu 2014 přijal Evropský parlament jednoznačnou a silnou pozici k podpoře síťové neutrality, tak v následných jednáních je tato pozice opouštěna. Zejména pak hrozí blokování vybraných stránek ze strany poskytovatelů připojení nebo možnost poskytovatelů zvýhodňovat určité zákazníky v přístupu k internetu. Více informací k tématu můžete získat zde: https://www.savetheinternet.eu/.

 

Omlouvám se za dlouhý e-mail a věřím, že oběma návrhům věnujete dostatečnou pozornost a vyslovíte se pro zachování plné svobody panoramatu i pro svobodu a síťovou neutralitu internetu.

 

 

S pozdravem,

Mgr. Jan Vobořil

výkonný ředitel IuRe