Ochránci soukromí předají anticeny největším slídilům za rok 2015

Nezisková organizace Iuridicum Remedium (IuRe) předá mezinárodní anticeny Big Brother Awards (Ceny Velkého Bratra) v letošním 11. ročníku. Mezi nominovanými slídily jsou například Policie České republiky, ministerstva financí či zdravotnictví, společnosti Facebook, Mattel nebo Microsoft. Vítěze se veřejnost dozví na tiskové konferenci 18. února od 10:00 v pražském Studiu Alta.

I letošní nominovaní přitom vzešli z podnětů veřejnosti. Do hledáčku se dostali jak jednotlivci, tak i firmy a státní instituce. Porota složená z expertů na soukromí, akademiků a ze zástupců občanské společnosti z nich vybrala pět „oceněných“ – čtyři anticeny v kategoriích: Dlouhodobý slídil, Firemní slídil, Úřední slídil a Výrok Velkého Bratra. Pozitivní cenu si odnese počin, který v uplynulém roce nejvíce přispěl k ochraně soukromí.

Mezi nominacemi zasílanými veřejností se objevila Policie České republiky, když se ukázalo, že tisícovkami kamer po celé zemi plošně monitoruje pohyb všech vozidel. Automatickým rozpoznáváním jejich SPZ vytváří rozsáhlou databázi fotografií automobilů a jejich řidičů bez jakékoli zákonné úpravy, která by ošetřovala ukládání a zabezpečení těchto dat. Další nominací pro Policii bylo využívání malwaru, které vyšlo najevo v souvislosti s kauzou Hacking Team.

Jedním z kandidátů na Úředního slídila se stal i ministr financí Andrej Babiš a jeho úřad. Veřejnost jej nominovala hned několikrát, mimo jiné za návrh Elektronické evidence tržeb (EET). Ta zavádí povinnost podnikatelů hlásit v on-line režimu každé vydání účtenky, včetně osobních údajů o živnostnících. Vedle strachu z ekonomického dopadu na menší podnikatele panuje i obava ze zneužití takto zasílaných dat v konkurenčním boji. Svoji nominaci si odneslo i ministerstvo zdravotnictví za rozšiřování zdravotnických registrů.

Microsoft si od veřejnosti zasloužil nominaci za svůj nový operační systém Windows 10. Ten je v mnohem větší míře postaven na externím uchovávání dat a jejich agregaci. V základním nastavení tak odesílá množství informací o uživateli a o jeho chování. Společnost Microsoft sklidila kritiku veřejnosti i za to, jak podbízivým způsobem instalaci nového systému nabízí.

Mezi dalšími nominovanými jsou například společnost Mattel za „šmírovací“ panenku Hello Barbie, Facebook za uchovávání osobních údajů lidí, kteří na něm nemají účty, Ministerstvo průmyslu a obchodu za rozšiřování sledování elektronických komunikací, ministr vnitra Milan Chovanec za výroky o nutnosti identifikovat uživatele internetu nebo prof. Štěpán Urban z VŠCHT za výroky spojené s výzkumem umělého čichu.

Kdo z nominovaných obdrží anticenu za narušování našeho soukromí, se veřejnost dozví ve čtvrtek 18. února na dopolední tiskové konferenci v pražském Studiu Alta (U Výstaviště 21).

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. |www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz